Uppgiften var att skapa två estrar av propanol eller etanol och ättikssyra med saltsyra som katalysator.
Syfte
Syftet med uppgiften var att vi skulle lära oss om estrar och hur de kan skapas av olika alkoholer.
Utförande
1. Fyll en bärgare till hälften med vatten
2. Förbered en brännare för att värma vattnet
3. Häll ungefär en centimeter etanol och en centimeter ättikssyra i ett provrör
4. Häll ungefär en centimeter propanol och en centimeter ättikssyra i ett annat provrör
5. Värm vattnet till omkring 80° C
Syfte
Syftet med uppgiften var att vi skulle lära oss om estrar och hur de kan skapas av olika alkoholer.
Utförande
1. Fyll en bärgare till hälften med vatten
2. Förbered en brännare för att värma vattnet
3. Häll ungefär en centimeter etanol och en centimeter ättikssyra i ett provrör
4. Häll ungefär en centimeter propanol och en centimeter ättikssyra i ett annat provrör
5. Värm vattnet till omkring 80° C
6. Tillsätt några droppar svavelsyra i provrören
7. Ställ provrören i bägaren med vatten
8. Häll upp propylacetatet och etylacetatet som bildats i provrören i en petriskål med ett tunt lager vatten i
Resultat
Båda estrarna luktade ungefär som aceton, men propylacetatet luktade mycket starkare.
Slutsats
När alkoholerna och ättikssyran hettades upp började de reagera med varandra och bilda propylacetat respektive etylacetat. För att accelerera reaktionen tillsattes svavelsyra som katalysator. En katalysator är ett ämne som tillsätts för att sätta igång en kemisk reaktion utan att själv konsumeras. Vi lyckades inte få estrarna att lukta frukt som det var menat enligt laborationsbeskrivningen. Detta kan ha varit för att vi använde andra alkoholer (propanol och etanol i stället för pentanol). En annan felkälla kan vara att temperaturen i vattnet inte var kontrollerad och kan ha varit annan än 80 grader.
7. Ställ provrören i bägaren med vatten
8. Häll upp propylacetatet och etylacetatet som bildats i provrören i en petriskål med ett tunt lager vatten i
Resultat
Båda estrarna luktade ungefär som aceton, men propylacetatet luktade mycket starkare.
Slutsats
När alkoholerna och ättikssyran hettades upp började de reagera med varandra och bilda propylacetat respektive etylacetat. För att accelerera reaktionen tillsattes svavelsyra som katalysator. En katalysator är ett ämne som tillsätts för att sätta igång en kemisk reaktion utan att själv konsumeras. Vi lyckades inte få estrarna att lukta frukt som det var menat enligt laborationsbeskrivningen. Detta kan ha varit för att vi använde andra alkoholer (propanol och etanol i stället för pentanol). En annan felkälla kan vara att temperaturen i vattnet inte var kontrollerad och kan ha varit annan än 80 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar